Books


Книгите може да поръчате на:

или да купите в Пловдив:

Книжарници Ciela – Пловдив, в МОЛ Пловдив
Книжарници Ciela – София, в подлеза до Ректората

Издателство 'Salve Books'

Salve Books е ново издателство, но е продължение на дейността в областта на изкуствата, образованието и комуникациите на Salve Център за опит и идеи и Salve Studio. Издателството се е насочило към издаване на художествена, научна и преводна литература, помагала за педагогически специалисти, литература в областта на PR, медии и реклама.


"Малки песни за самотата", 2022

Автор - Алекс Секулов

Стихосбирката на младия 19 годишен автор е дебютна и съдържа 29 стихотворения.


"Речник на преживените думи", 2021

Автор - Лили Русковска

Книгата проследява 30 истории - всяка започваща със съответната буква от българската азбука - "А като анализ", "Б като баба", "Я като Яга"... Историите са свързани с различни, интересни сюжети, извлечени от живота на авторката, художествено интерпретирани от нея. Историите задават въпроси и търсят отговори, предизвикват читателя да вникне в своя собствен свят и да анализира себе си и и другите.

Книгата е написана с много любов и нежност, лека е за четене, а в същото време поставя важни теми като отношенията родител-дете, ученик-учител, приятел-приятел, аз и другите. Това е деветата книга на Лили Русковска.

виж повече

Издадени книги от Лили Русковска:


"Да влезеш в обувките на детето", изд. Ciela, 2011 г.; "Да влезеш в обувките на детето", изд. Пигмалион, 2011 г.; "Гатанки", изд. "Сдружени творци", 2001 г.; "Kuidas teha last onnetuks", изд. OLION, Талин, Естония, 2000 г.; "Как да направим мъжа нещастен", изд. "Сдружени творци", 1999 г.; "Белият балон", изд. "Всичко за книгата", 1996 г.; "Римушки-мънушки", изд. "ОДРИ", 1994 г.; "Как да направим детето нещастно", изд. Макрос 2000, 1993 г.


"Философски аспекти в романа на Агата Кристи "Десет малки негърчета"

Какво се крие отвърд криминалната история - 2021

Автор - Анета Русковска

Книгата е първа за авторката и представлява литературен анализ.
Ето какво споделя авторката:

"Всяка криминална история разглежда понятия като добро и зло, престъпление и наказание, морал и закон. В нея има действие, напрежение, загадка, решение.
Криминалният жанр не е възприеман като нещо сериозно. Не помня да има Нобелов лауреат, автор на криминални истории. Подобна съдба незаслужено имат и други литературни жанрове като детската литература, например. Но Агата Кристи е некоронованата кралица на неспазването на жанровите правила.
В настоящия текст се опитах да надникна отвъд криминалната история и да видя какво се крие там. Намерих интересни въпроси и още по-интересни предположения. Открих философски аспекти като престъплението и неговото неизбежно наказание, островът и изолацията, относителната роля на палача, жертвата и детектива, разрушителната сила на страха, подозрението и угризението. Стигнах до абсурда и парадокса. Разбрах, че безусловни отговори няма. И видях още веднъж изключителната сила на литературата да вниква в човешката душа."

виж повече

Ето какво казва писателят Александър Секулов за нея:


"Рядка, сладкодумна книга, която разсейва тежкото клише, че литературоведските книги трябва да са неразбираемо празнословие, сухоежбина на ума, садизъм в действие срещу читателя. Книгата е лекокрила, интересна, прелъстяваща с финото си изразяване и богатство на мисълта. "Философски аспекти в романа на Агата Кристи "Десет малки негърчета" (Какво се крие отвъд криминалната история) е незаслужено късен дебют на Анета Русковска и е интересна за всеки любопитен изследовател на духа на литературата."